Minusi okovali BiH, Mostar se probudio s -2 °C

10
Dez

Biometeorološke prilike su nepovoljne. Izuzetno niske temperature uzrokovati će tegobe kroničnim bolesnicima i meteoropatama, stoga bi trebali maksimalno reducirati kretanje na otvorenom.

Neophodno je povesti brigu o prikladnom odijevanju i zaštiti od hladnoće, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Mostar se jutros u 7 sati probudio s temperaturom od -2; dok su u ostalim bh. gradovima izmjerene temperature: Neum s 0 °C, Trebinje – 3; Livno – 10; Stolac – 7; Kupres – 18 °C;  Drvar – 17; Bugojno, Jajce i Sanski Most – 15; Bjelašnica, Sarajevo, Tuzla i Zenica – 14; Banja Luka i Srebrenica – 13; Bihać – 11; Goražde – 9.

Danas, nakon pretežno vedrog jutra, sredinom dana se očekuje novo naoblačenje sa zapada koje će poslijepodne i u noći na utorak uvjetovati snijeg. Na krajnjem jugu zemlje se očekuje kiša i susnježica.

Pljuskovi se u Mostaru očekuju iza 13 sati, dok će najviša dnevna temperatura doći i do 6 °C.

Vjetar slab promijenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između – 3 i 2 °C, na jugu Hercegovine od 3 do 7 °C.

Broj poziva u pozivni centar bh. auto-moto kluba (BIHAMK-a) i broj intervencija na cestama je povećan, doznaje Fena u BIHAMK-u.

U odnosu na prošli ponedjeljak danas do 10.00 sati u pozivni centar je bilo 627 posto više poziva, a pomoć na cesti zatražilo je 118 posto više osoba u odnosu na prošli ponedjeljak, kazao je Feni stručni suradnik BIHAMK-a za pomoć na cesti Edo Memišević.

Najčešći kvarovi su na sustavuza paljenje, najčešće akumulatora, kazao je Memišević.

Stanje u regiji

U čitavoj Crnoj Gori jutros su izmjerene temperature ispod nule, a najhladnije je bilo u Pljevljima gdje se živa spustila na čak minus 19 stupnjeva

Sibirski uvjeti vladaju na sjeveru Crne Gore, pa je tako na Žabljaku izmjerena temperatura od minus 16 stupnjeva, dok je snježni pokrivač blizu metra. U Kolašinu je također bilo minus 16, dok je snijeg napadao pola metra. U susjednom Mojkovcu temperatura je bila stupanj niža.

Hladnoće nisu mimoišle ni centralni dio Crne Gore - na Cetinju je izmjereno minus 12 stupnjeva, a u Nikšiću minus devet. Svi ovi gradovi su pod snježnim pokrivačem, što dodatno otežava meteorološke prilike. Podgorica i crnogorsko primorje jutros su bili u temperaturnom minusu, pa je tako u glavnom gradu Crne Gore bilo minus dva stepena, dok je u Baru i Nerceg Novom bilo stepen niže.

Meteorolozi su za ponedjeljak najavili razvedravanje, ali će se vjetar i dalje zadržati, zbog čega će temperatute u većem dijelu Crne Gore i dalje biti u minusu.

Najmanje četiri osobe stradale su od posljedica snježne mećave u Hrvatskoj, a jedna osoba izgubila je život u Srbiji, gdje se spasilački timovi bore kako bi doprli do putnika u zametenim autobusima i vozilima, priopćili su službeni izvori.

Kako je javila agencija AP, pozivajući se na službene izvore, četiri osoba su stradale u Hrvatskoj, a jedna u Srbiji u mećavi koja je tijekom vikenda izazvala kaos u jugoistočnoj Europi.

U Srbiji je u nedjelju zabilježena prva žrtva smrzavanja - Radivoj M. (60), koji je pronađen mrtav u vikendici u novosadskom naselju "Vrbak", a pretpostavlja se da se smrzao tijekom noći, jer nije naložio vatru.

Zbog mećave su zatvoreni brojni aerodromi i ceste, dok je u većim gradovima blokiran javni promet.

Ljudi u vozilima čekali su više sati spasilačke timove da ih oslobode od snijega koji je za samo nekoliko sati dostigao visinu od 50 centimetara na cestama u Vojvodini, uključujući i autoput koji od Beograda vodi ka mađarskoj granici, navodi AP.

Američka agencija prenosi i da je srpski premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić naredio svim zaposlenim na raspolaganju u policiji da sudjeluju u spasilačkim operacijama.

Aerodrom u Zagrebu bio je više sati zatvoren u subotu, a nekoliko cesta u Hrvatskoj bilo je blokirano zbog velikih snježnih padavina i jakog vjetra.

Situacija u Hrvatskoj se popravila, ali je i dalje na snazi upozorenje vozačima da bez prijeke potrebe ne kreću na put zbog zaleđenih kolnika.

AP podsjeća da je snježna oluja pogodila Sloveniju i BiH, dok rumunjska vojska na dan kada se u toj zemlji održavaju parlamentarni izbori pomaže dežurnim službama u raščišćavanju cesta.