Povezivanje zračnih luka iz Mostara, Niša, Barija i Trsta

19
Nov
Zračna luka Mostar upriličila je sastanak partnera u okviru IPA Adriatic CBC AIR.NET, koji se danas održava u Mostaru. Riječ je o projektu kojeg financira Europska unija, a cilj je uspostavljanje novih izravnih letova koji povezuju istočnu i zapadnu jadransku obalu.
Direktor Zračne luke Mostar Marin Raspudić u izjavi novinarima kazao je kako u spomenutom projektu sudjeluju Zračna Luka Mostar i Aerodrom "Konstantin Veliki" iz Niša. Izrazio je zadovoljstvo tim projektima jer je kroz IPA fondove ostvarena materijalna podrška, te je tako Zračnoj luci Mostar omogućeno da ima redovite charter linije prema Bariju i Trstu.
Na današnjem sastanku razmatramo koje su naše mogućnosti i koji su naši propusti i što trebamo raditi u idućem razdoblju, kazao je Raspudić. Nadamo se da će se u idućoj godini povećati promet putnika u Zračnoj luci Mostar.
"Nevezano za ovaj projekt, pokazalo se da je Zračna luka Mostar ispunila svoj broj od oko 100 tisuća putnika. Očekujemo da će lokalna zajednica shvatiti da je Zračna luka Mostar veoma interesantna i da ona može biti potencijal razvoja regije", kazao je Raspudić dodavši kako Zračna luka Mostar postaje konkurentna jer polako uzima putnike zračnih luka Sarajevo, Split i Dubrovnik.
Direktor Zračne luke "Konstantin Veliki" iz Niša Dragan Bugarinović kazao je kako je slična situacija Zračne luke Mostar i Zračne luke iz Niša jer to nisu glavne zračne luke u svojim državama, ali su, kako je kazao, veoma bitne zbog regionalnog razvoja.
Financijski direktor Zračne luke "Puglia" Patrizio Summa kazao je kako je spomenuta zračna luka vodeća u projektu, a ima za cilj povezivanje zračnih luka Puglia i Trst sa zračnim lukama Mostar i Niš.
AIR.NET projekt je jedinstven jer se prvi put koriste strukturni fondovi Europske unije i financijski instrumenti koji podržavaju pristupanje balkanskih zemalja u EU za poboljšanje prometa putnika u zračnom prijevozu kroz konkretne zračne veze.
Inače, prvi let iz Mostara za Bari pokrenut je 27. srpnja ove godine, a zračna veza od Trsta do Mostara je upriličena 31. kolovoza. Novi letovi su zakazani tijekom predstojećih božićnih blagdana, a od iduće godine mreži letova pridružuje se i Zračna luka iz Niša.