19. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

09
Nov

Na današnji dan, 1993. godine u sukobu snaga HVO-a i Armije BiH, srušen je Stari most u Mostaru, remek djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrjednijih kulturno-povijesnih spomenika u svijetu.

Uz zvuke sirena, danas točno u 10 sati i 16 minuta desetine mostarskih osnovaca i građana Mostara bacili su ljiljane i karanfile u Neretvu, obilježavajući na taj način 19. godišnjicu rušenja simbol grada na Neretvi.

Godišnjici su nazočili i skakači Kluba skakača u vodu "Mostari", koje je predvodio legendarni skakač Emir Balić.

Skakači Admir Delić Guma i Igor Kazić izveli su simboličan "skok bez aplauza", a ponovo su se čuli i stihovi "izronio je Stari za one što ga vole".

Predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić izjavio je novinarima da treba stalno podsjećati na tužnu godišnjicu rušenja Starog mosta, ali se i okrenuti budućnosti.

"Postojali su loši ljudi koji su rušili ovaj grad i njegove spomenike. Takve treba procesuirati i osuditi", kazao je, uz ostalo, Ćorić.

Gradske vlasti službeno obilježavaju samo obljetnicu obnove Starog mosta, stoga u Klubu skakača smatraju kako se i ovaj datum treba službeno obilježavati kako se taj događaj ne bi zaboravio i nikada više ponovio.